Vraag offerte aan

Hoeve verbouwen volgens een intuïtieve aanpak

Het eerste wat je ervaart bij het aankomen bij de woning van Kevin Mampay? Een ongeëvenaard gevoel van rust. De tuin- en landschapsdesigner staat bekend om zijn minimalistische stijl en intuïtieve aanpak, wat hij ook toepaste bij de renovatie van zijn eigen privéwoning in Nijlen: het verbouwen van een hoeve waar licht en materialen de dialoog mogen voeren.

Die privéwoning is een Vlaamse hoeve midden in de Kempische velden. Het was liefde op het eerste gezicht, al kostte het hem best veel moeite om het te bemachtigen. Het huis stond immers niet te koop, maar Kevin belde wel aan om zijn interesse merkbaar te maken. De eigenaar ging er nog eens over denken. Maanden verstreken en net toen hij een ander pand gekocht had kreeg hij telefoon. Kevin: “Of ik nog geïnteresseerd was om de hoeve en het omliggende domein te kopen? Natuurlijk! Al was het wel een administratieve rompslomp om alles rond te krijgen. Maar het is gelukt, alsof het zo moest zijn.”

Vlaamse hoeve verbouwen

Van buitenaf lijkt er niet zo veel veranderd aan de hoeve: die ziet er nog steeds heel ‘Vlaams’ uit. Aan de 150 jaar oude gevel mocht ook niks gewijzigd worden. Kevin nam uiteraard wel de tuin onder handen, schilderde de bakstenen gevel in een witte tint en plaatste nieuwe engels ramen en deuren van. Hij koos bewust voor verschillende raamprofielen, die het onderscheid tussen de verschillende woongedeeltes op een subtiele manier aangeven. De hoge ramen laten daglicht royaal binnenstromen. Tegelijk blijft de tuin ook binnenskamers aanwezig.

Schilderij

Bij het binnenstappen merk je dat hier wel degelijk grondig gerenoveerd werd: Kevin’s woning is een oase van licht, natuurlijke materialen en geraffineerde details. Hier kan je niet om zijn sterk talent heen: de plaatsing van de ramen en aanleg van de tuin zijn zo op elkaar afgestemd dat elke blik naar buiten wel een schilderij lijkt. Een hemelsbreed verschil met het fermette-achtige interieur van weleer.

verbouwde hoeve
het raam is als een schilderij in de verbouwde hoeve
hoeve verbouwing licht
mooie verbouwing hoeve keuken

Japan, Ibiza en Tulum

Die soberheid, aardse tinten en natuurlijke elementen doen denken aan de Japanse wabi-sabi stijl. Sereniteit staat hierbij centraal en onvolmaaktheden worden gekoesterd. Aan het interieur merk je dat Kevin ook houdt van de esthetiek van Ibiza en Tulum, al is hij allergisch aan het schaamteloos overnemen van stijlelementen, ook qua tuinontwerp. Kevin: “Klanten vragen mij er soms naar, maar ik weiger om te kopiëren. Ik houd steeds rekeing met het klimaat, de bodem, en zelfs het licht … Je kan geïnspireerd zijn door een andere plek, maar je moet vooral vertrekken van je eigen situatie.”

De tuin- en landschapsdesigner Kevin Mampay
Ramen in de verbouwde hoeve
Mooie materiaalkeuzes
houten raam verbouwen van hoeve
aluminium ramen in de hoeve

Empathische werkwijze

Kevin is een designer die vooral afgaat op zijn gevoel en erg empathisch werkt. Kevin: “Soms voel ik me bijna een psycholoog. Klanten weten niet altijd goed wat ze willen of willen iets om de verkeerde redenen. Door de juiste vragen te stellen probeer ik te weten te komen wat ze écht verlangen. Daarna geef ik mijn ongefilterde, persoonlijke visie. Minimalisme, warmte en rust zijn steeds de kernwaarden in mijn ontwerpen, al word ik ook graag uitgedaagd om vernieuwende dingen te bedenken. Nu het verbouwen van de hoeve, de renovatie van mijn eigen woning is afgerond, merk ik dat ik daar weer meer mentale ruimte voor én nood aan heb.”

Britse Korthaar
verbouwing van hoeve
details
verbouwen van witte hoeve

Kom meer te weten of de aanpak en stijl van Kevin via kevinmampay.com