Vraag offerte aan

Home Story – verbouwing van pitazaak tot premium printshop van Jochen en Griet

In Torhout kan je niet naast de premium printshop van Jochen en Griet kijken, wanneer je van het station naar het centrum stapt. De grafisch ontwerpster en IT-er vormden een hoekpand uit 1870 – vroeger een café en pitazaak – om tot de hippe printshop ctrl+c. Mét roze gevel!

jochen en griet voor de premium printshop

Printshop ‘Pretty in pink’

“Het is druk bij ctrl+c tijdens ons bezoek in mei. Griet: “Geboortekaartjes, thesissen, uitnodigingen voor communie- en trouwfeesten, … We zitten midden in een hectische periode.” Hun verhuis naar de premium printshop heeft daar ongetwijfeld ook mee te maken. Jochen: “Door de nabijheid van het station is er sowieso veel passage. Daarnaast hebben we grote ramen, waardoor mensen makkelijk binnenkijken. Die aantrekkingskracht hebben we versterkt door onze gevel in het roze te schilderen. Een gewaagde keuze, maar vooral een goede commerciële zet! Klanten stappen hier makkelijk binnen.”

Premium printshop

Hoewel Jochen ook in de zaak zit en hier zijn bureau heeft, werkt hij fulltime als IT-er voor het Gentse bedrijf In The Pocket. Griet is de drijvende kracht achter ctrl+c. Griet: “Na een aantal jaar als zelfstandig grafisch ontwerpster te werken, wou ik meer controle hebben over de afwerking van mijn ontwerpen. Uit die nood is ctrl+c ontstaan, ondertussen vier jaar geleden. Het vorige pand huurden we, wat ideaal bleek om te ontdekken of ons concept zou aanslaan. We zijn een premium printshop: je kan bij ons niet alleen kopieën nemen, maar kan hier ook terecht voor grafisch ontwerp, drukwerk, foliedruk, inbinden van documenten en textiel bedrukking. ctrl+c is een one-stop-shop voor onze klanten, en dat appreciëren ze.”

witte steellook ramen van de premium printshop
grafitti op roze gevel van de premium printshop

Veel licht als vereiste voor de printshop

Jochen: “Bij de zoektocht naar een eigen handelspand waren onze belangrijkste vereisten een goede locatie en veel licht. Dit gebouw kwam al snel op onze radar. Alleen stond het leeg sinds 2009 en wist niemand van wie het was. Via-via vonden we de eigenaar. We deden een bod vlak voor de lockdown. Omdat het een beschermd gebouw is, was het best een gedoe om alle vergunningen in orde te krijgen. Zo mochten we oorspronkelijk geen steellook ramen plaatsen, wat wij absoluut wel wilden. Elliott, onze contactpersoon bij engels ramen en deuren, heeft ons daarom geholpen met het samenstellen van een dossier om die keuze te staven. En dat is gelukt!”

interieur premium printshop

detail witte steellook ramen
griet aan het werk in de printshop

The details make the design

Griet: “De keuze voor witte steellook raamprofielen is misschien minder evident, maar wij zijn fan van het resultaat. Zo is alles mooi op elkaar afgestemd, want de combinatie van wit en roze trokken we ook door naar binnen. Het knalroze plafond was opnieuw een gewaagde keuze, maar maakt de ruimte echt af. Net als in grafisch werk, moeten de details kloppen: zo kreeg de boog ook een lik roze verf, lieten we een inktvlek op de vloer schilderen, plaatsten we een knalroze garagepoort en kozen we voor een mooie, lange handgreep aan de voordeur.”

roze gevel witte steellook van de premium printshop
roze tools
grafische ontwerpen
roze gevel van de premium printshop
kaartjes
grafisch werk

In het nieuwe pand werd een klein maar gezellig hoekje gecreëerd om klanten te ontvangen. Griet: “Zeker voor geboortekaartjes is dat al ontzettend handig geweest! Je kan nu de naam van je toekomstige kindje delen zonder schrik te hebben dat de persoon achter je in de rij het gehoord heeft.”

Veranderde plannen

Oorspronkelijk was het koppel van plan om boven de zaak te wonen, maar corona besliste daar anders over. Jochen: “We hebben twee zoontjes, Lewis en Luke. Tijdens de lockdowns merkten we op dat onze tuin hen zo veel plezier gaf. Daarom borgen we het idee om naar hier te verhuizen op. Uiteindelijk wonen we op slechts drie kilometer van de zaak, dus zo ver is dat niet. Onze levenskwaliteit is sowieso verbeterd sinds ik mijn bureau hier heb. Hoewel we het allebei druk hebben, doen we veel meer samen als gezin.”

wit appartement boven de premium printshop
voor en na gevel

Casco appartement boven de shop

Griet: “Hierboven staat alles dus nog casco. Sinds we het plan om hier te wonen lieten varen, zijn er al veel ideeën de revue gepasseerd. Van appartementen tot kantoorruimtes. Voorlopig lijkt het wel fijn om hier extra bureaus en een workshopruimte te creëren, al moeten we eerst meer tijd hebben om ons hierop toe te leggen.”

Jochen: “Op vrijdag doen we vaak een afterwork. Dan zetten we de bankjes buiten en trekken we een fles rosé open. De roséwijn staat hier altijd koud, ja. Dat verbaast je toch niets, met al onze roze accenten? (lacht)”

griet en jochen
roze plafond in de premium printshop
steellook deur van de premium printshop
griet en jochen