Vraag offerte aan

Home Story – Wim en Jeroen

Het Mechelse Begijnhof is een prachtige plek. De pittoreske straten zijn beschermd als Unesco Werelderfgoed, en terecht! Toen Wim en Jeroen hier een pand vonden, kochten ze het nog diezelfde dag. Twee jaar en een totaalrenovatie later verwelkomen ze ons in hun moderne en lichtrijke woonst. Mét bed & breakfast in de achtertuin.

Wim: “Zeven jaar geleden zijn we in Mechelen beland door mijn werk. Op de dag dat ik startte als projectcoördinator stadsontwikkeling van Stad Mechelen, tekenden we de akte van onze vorige woning gelegen aan de hippe Onze-Lieve-Vrouwestraat.”

Jeroen: “De woning vroeg om een stevige verbouwing. Al was het van meet af aan duidelijk dat we er maar tijdelijk zouden wonen. Doorheen de jaren leerden we de stad beter kennen en wisten we heel goed in welke straten we ons graag permanent wilden vestigen. Toen dit huis op een avond verscheen op een vastgoedsite, schoten we meteen in actie. De ochtend nadien kwamen we hier voor het eerst binnen, die namiddag deden we al een bod. De rest is geschiedenis!”

Huzarenstuk

Wim: “Je moest wel wat inlevingsvermogen hebben om het potentieel te zien, want er was veel werk aan. Sinds een grondige verbouwing in de jaren ’70 werd er niet veel meer geïnvesteerd. Maar omdat we al twee keer eerder verbouwden, schrok ons dat niet af. We deden veel zelf – de afbraak, dakisolatie, elektriciteit, plaatsing van valse wanden, verlichting – maar hadden nu ook meer budget om zaken uit te besteden en te investeren in kwalitatieve materialen. Als je een derde keer verbouwt weet je beter wat je wilt, wat het proces zeker vergemakkelijkte.”

Jeroen: “We werkten samen met Ilse en Tom van het Mechelse IT-architecten, die ondertussen vrienden zijn geworden. Het ontwerp van de woning was dan ook een huzarenstukje, omdat we zoveel mogelijk authentieke elementen – zoals de 17de -eeuwse trap en de historische balken – wilden bewaren en de meer recente ingrepen terug naar historisch plan wilden brengen. Ze hebben onze donkere begijnhofwoning omgevormd tot een hedendaags en lichtrijk huis met veel connectie tussen de verschillende ruimtes.”

Unieke inkijk

Wim: “Onze architecten zijn erg inventief geweest om licht, ruimtelijkheid en connectie te creëren. Zo is er op de gelijkvloers aan de achterzijde een grote glaspartij die tot voorbij de dakrand komt en als het ware de hoek rond ‘klikt’. Het zicht naar buiten wordt hierdoor breder en het licht komt op die manier tot diep in de woning. Daarnaast zijn de kinderbalken op zolder ook zichtbaar vanuit de eetkamer: wanneer je naar boven kijkt, zie je enkele grote ramen die een unieke inkijk bieden in ruimtes die anders ‘verstopt’ zijn.”

Jeroen: “De voorkant van ons huis is erfgoed maar het interieur is niet beschermd. De voorgevel werd dan ook teruggebracht naar de ‘originele indeling’, binnen werd een evenwicht gezocht tussen de historische elementen en hedendaags comfort. Alle ramen werden geleverd door engels, zelfs die aan de voorgevel. Er werd gekozen voor houten ramen naar origineel model. Met de keuze voor het grote aluminiumraam in een gouden kleur aan de achterzijde op het gelijkvloers werd een contrast gezocht tussen de historische opbouw van het pand en deze nieuwe ingreep. De groene kleur is geïnspireerd op de kleur van het schrijnwerk van Brouwerij het Anker, hier om de hoek. Op de eerste verdieping werd schrijnwerk behouden en gerestaureerd. Om ook deze ramen akoestisch en energetisch te isoleren plaatste engels ramen en deuren grote aluminium achterzetramen.”

Wim: “Waar we deze keer veel aandacht aan besteedden, is de materiaalkeuze. Hier plaatsten we voor het eerst geen witte keuken, maar een zwarte! (lacht) Dit in combinatie met notelaar fineer. Als tablet kozen we voor een kwartsiet. Wat we niet gebruikten als keukenwerkblad integreerden we op verschillende manieren in onze woning: je vindt de steen terug in de koffiecorner, in onze op-maat-gemaakte salontafels en zelfs in de B&B.”

Schoonheid om te delen

Jeroen: “De twee grote kunstwerken in de leefruimte zijn een recente kleurrijke toevoeging aan ons interieur en maken het geheel af. Het schilderij van Pierre Depuydt ontdekten we via de organisatie Kunst in Huis. Het schilderij leek wel gemaakt voor deze ruimte, dus hebben we het uiteindelijk wel gekocht. Het werk van Luc Dondeyne vonden we bij Transit, een Mechelse kunstgalerie met zeer interessant aanbod.”

Wim: “Achteraan de tuin vind je onze B&B Beggahof. We vormden het oude werkhuisje om tot een slaapkamer met sauna en badkamer. Jeroen en ik werken allebei fulltime, dus mensen ontvangen is onze hobby. Het is erg fijn om mensen onze prachtige stad te laten ontdekken en hen laten genieten van de rust en stilte van het Begijnhof. Schoonheid is er om te delen.”

Ontdek de B&B van Wim en Jeroen: Beggahof.