Vraag offerte aan

Nieuwbouwwoning met eenvoud, licht en natuurlijke materialen

Na enkele omzwervingen in Leuven, Genk en zelfs Havana keerde Hanne Coninx twee jaar geleden terug naar haar roots in het groene Zutendaal. Ze bouwde er een lichtrijke nieuwbouwwoning vlak naast haar ouders. Wat voor veel mensen een stresserende periode zou zijn, voelde voor Hanne als thuiskomen. Ze zei haar job als stedenbouwkundige dan ook vaarwel om zich opnieuw op haar oude liefde te storten: architectuur.

Van architectuur naar stedenbouw -en terug

“Ik ben afgestudeerd als burgerlijk ingenieur-architect met optie stedenbouw en stadsontwerp. Na mijn studies ging ik meteen aan de slag bij een architectenbureau in Leuven. Maar toen ik de kans kreeg om bij stad Genk aan de slag te gaan als projectleider van enkele ruimtelijke projecten, ben ik daar met plezier op ingegaan. Ik had net twee kindjes gekregen in één jaar tijd, een vaste job leek me toen wel fijn. Naast het feit dat ik de inhoud van de job ook ongelofelijk interessant vond, natuurlijk! (lacht) Nu, tien jaar later, heb ik weer zin om als architect aan de slag te gaan. Het ontwerp en de bouw van mijn eigen woonst zijn de trigger geweest. Ik heb zo genoten van het ganse proces.”

Licht, eenvoud en natuurlijke materialen

“Mijn werk als architect wordt gekenmerkt door licht, eenvoud en natuurlijke materialen. Dat zie je hier duidelijk terug. Beton, baksteen, hout en natuursteen zijn de basis van dit huis. Een nieuwbouwwoning kan snel kil aanvoelen, maar die natuurlijke materialen in combinatie met vintage meubels creëren een warme sfeer waar ik zo van hou.”

“Daarnaast heb ik ook een zwak voor symmetrie. Dat merk je aan veel dingen: de trap is gecentraliseerd, de voor- en achterkant van de woning hebben dezelfde oppervlakte en ook de ramen zijn overal uitgelijnd. Dat geeft mij rust. Al hoeft het niet allemaal zo afgemeten te zijn, de afwisseling vind je terug in de interieurafwerking en inrichting. Zo zijn de keukenwerkbladen van wit Carrara marmer, koos ik in één badkamer voor travertin en in de andere voor groenroze marmer. Elke ruimte beschouw ik als een aparte entiteit. Omdat de vloer en ramen overal hetzelfde zijn, blijft het toch een geheel.”

lichtrijke nieuwbouwwoning met afrormosia ramen
badkamer
trap in lichtrijke nieuwbouwwoning
natuurlijke materialen in de lichtrijke nieuwbouwwoning

Absoluut afrormosia

“Dat ik afrormosia raamprofielen zou plaatsen, was voor mij een uitgemaakte zaak. Ik wou absoluut houten ramen om de betonnen vloer mee te counteren. Stalen ramen zouden de woning iets te hard qua sfeer maken. Driedubbel glas was voor mij ook een vereiste, en jullie zijn de enigen die aan al die eisen tegemoet konden komen. Engels is voor mij een bedrijf dat excelleert in esthetiek én vakmanschap.”

lichtrijke nieuwbouwwoning met grote afrormosia ramen
schuifraam en kat
afrormosia ramen
lichtrijke nieuwbouwwoning
lichtrijke nieuwbouwwoning

Een huis in verandering

“Ik vind het aangenaam wanneer ruimtes verschillende invullingen kunnen hebben. Je leven is constant in verandering. Van gezinsuitbreiding tot een job switch, het is handig wanneer je huis hieraan aangepast kan worden. Zo is onze kelder nu een ontspanningsruimte voor mijn zonen Issa en Rio, maar op termijn wil ik hier misschien mijn kantoor in onderbrengen of een studio van maken. Daarom voorzag ik alvast een aparte ingang, keuken en toilet. Zo hoeven klanten niet door mijn privéwoning. Ook de slaapkamer van de jongens is nog aanpasbaar. Nu is dat één grote ruimte, maar er kan nog een scheidingswand geplaatst worden en alle aansluitingen voor een douchecel zitten al klaar.”

“Hoewel ik hier al anderhalf jaar woon, kwamen de schrijnwerkers pas deze ochtend de keuken afwerken. Omdat ik niet meer samen ben met de papa van mijn zoontjes heb ik de woning alleen gebouwd. De interieurafwerking gebeurt hierdoor in fases, telkens wanneer dit financieel mogelijk is. Het handige aan het wonen in een ‘onafgewerkt’ huis is dat je, door er al in te wonen, kan aanvoelen waar je nood aan hebt’ of aan welke afwerking je voorrang wil geven.

moduleerbare kelder in de lichtrijke nieuwbouwwoning
ping pong pallet
bureau in de lichtrijke nieuwbouwwoning

De kleine dingen

“De keuken is absoluut mijn favoriete ruimte in huis. Ik hou ervan hoe het licht hier binnenvalt terwijl ik ’s ochtends van mijn koffie drink. Geluk zit voor mij in die kleine, eenvoudige dingen: een mooie lichtinval, een wandeling in de buurt, lekker eten… Overal in huis kijk je uit op het groen waardoor je ook in huis de seizoenen voelt en beleeft. Het leven is al druk genoeg, hier vind ik mijn rust. De mooie omgeving helpt daar natuurlijk ook bij: we zijn hier dicht bij het Nationaal Park Hoge Kempen en je kan hier eindeloos fietsen en wandelen door bos en heide, langs beekjes en heuvels. Zutendaal is niet voor niets een samentrekking van ‘het zoete dal’. Ik voel me hier helemaal thuis.

keuken in de lichtrijke nieuwbouwwoning
veel licht in de keuken
lichtrijke nieuwbouwwoning hanne aan het werk
Hanne en haar zonen.