Er zijn verschillende factoren die het totale budget van de je ramen bepalen. Deze keuzes beïnvloeden alvast jouw totale budget:
1. Materiaalkeuze
2. Grootte van de ramen
3. Glas
4. De plaatsing
5. Type raam
1. Materiaalkeuze
Het materiaal waarin de profielen van je ramen worden gemaakt bepalen in een grote mate het totale budget. Kort door de bocht kun je stellen dat pvc in de meeste gevallen het meest budgetvriendelijk is. Gevolgd door aluminium, steellook en hout. Echte stalen ramen staan volledig bovenaan en vragen dus een ruim budget.
Elk materiaal heeft verschillende eigenschappen die op hun beurt een invloed uitoefenen op de prijs die je uiteindelijk voor je ramen betaalt. Denk maar aan de manier van plaatsing (met of zonder glas, hoeveelheid mankracht omwille van totale gewicht, … ), maar ook de isolatiewaarden spelen een rol op de uiteindelijke kost bekeken op lange termijn.
2. Grootte van je ramen
Je kan kiezen om alleen de beglazing van je buitenschrijnwerk te vervangen, maar vaak is het beter om ook het schrijnwerk, of dus het volledige raam te vervangen. Goed isolerende profielen zijn minstens even belangrijk als de beglazing. Goed geïsoleerde ramen doen de waarde van je woning zienderogen stijgen. De EPC of EPB score geeft aan hoe energiezuining je woning is. Dit gaat van (A+ heel energiezuinig) tot F (heel energie verslindend). Wanneer je bouwt of verbouwt ben je verplicht je te houden aan de EPB-regelgeving. Hierbij worden eisen opgelegd voor isolatie, installatie, ventilatie en oververhitting.
Ook hier kunnen we heel duidelijk in zijn: hoe groter je ramen, hoe meer je betaalt. Dit heeft niet alleen te maken met het product an sich, maar ook met de manier van plaatsen. Hoe zwaarder een raam wordt, hoe meer mankracht er nodig is om het raam geplaatst te krijgen. Soms komt er zelfs een kraan aan te pas, wat ook doorweegt op het budget.
3. Glas
Hoe groter het glasoppervlakte wordt, hoe duurder je raam is. Daarnaast zijn er ook verschillende glassoorten, gaande van vierseizoensglas, hoogrendementsglas, tot figuurglas. Je kan hier mooie combinaties maken, of eerder kiezen met oog op je budget. Dubbelglas is goedkoper dan hoogrendementsglas of driedubbele beglazing. Hou ook rekening met de kosten op lange termijn. Hoe beter isolerend het type glas is, hoe meer je op lange termijn uitspaart.
4. De plaatsing
De situatie van je woning bepaalt mee op welke manier je ramen geplaatst kunnen worden. In een vrijstaande woning met veel parkeergelegenheid is er vaak geen kraanwerk nodig. Maar een herenhuis in de stad vraagt naast het aanvragen van een parkeervergunning ook om kranen die je ramen tot aan je achtergevel kunnen brengen, mochten deze niet door de woning heen kunnen gedragen worden. Wees niet verlegen om je goed te informeren over de extra kosten die je bij een plaatsing kan verwachten.
Hoeveel je ramen en deuren kosten? Via onze budgetcalculator krijg je een ruime schatting. Op basis van 3 parameters geven we je een idee van mogelijk budget. Liever een concreet voorstel? Neem contact op met een van onze adviseurs.
5. Type raam
Ook het type raam heeft invloed op de prijs. Je kan vier soorten ramen onderscheiden op basis van de wijze van openen.
- Een vast raam is een raam dat je niet kan openen. Omdat er geen sluitwerk aan te pas komt is dit type raam goedkoper dan een raam met sluit- en hangwerk.
- Een draaikipraam kan je op ofwel volledig openen, of op kipstand zetten om de ruimtes te verluchten.
- Een valraam zijn van die typisch kleine raampjes in een toilet of badkamer. Deze kan je enkel op kipstand naar binnen laten vallen.
- Een schuifraam kan je openschuiven. Door het grote glasoppervlakte kan je grote openingen creëren en je tuin verbinden met de leefruimtes. Deze type ramen bevinden zich in de hogere prijsklasse door het type sluitwerk dat hiervoor nodig is.
Conclusie?
Wil je graag een inschatting krijgen voor de aankoop van je nieuwe ramen en deuren? Dan kan je best onze budgettool gebruiken.
Wens je een persoonlijk ontwerp? Neem dan contact op en vraag een offerte.