Vraag offerte aan

Home Story – Stille architectuur volgens Anouk Taeymans

It’s always sunny in de Willem Van Laarstraat. Hoewel de weersvoorspelling somber oogt, opent de Antwerpse interieurarchitecte Anouk Taeymans met een stralende glimlach de deur van haar pas gerenoveerde rijwoning in Berchem. Het huis is een schoolvoorbeeld van stille architectuur, ze woont er samen met man Yves en zoontje Bill.

Anouk en Bill in de slaapkamer volgens stille architectuur

Maar stille architectuur, wat is dat juist? Anouk: “Ingetogen materiaal- en kleurkeuzes zodat details als kunst, bloemen of een sfeerlamp eruit springen.” Als interieurvormgever staat ze ondertussen bekend om deze stijl, al werd het zaadje gepland na vier jaar in Noorwegen te werken. Anouk: “Door het koude klimaat spenderen mensen daar veel tijd binnen. Logisch dus dat het interieur er veel aandacht krijgt. Zowat elke Noor zet maximaal in op licht en warmte om de gure, donkere maanden te counteren. Dat wou ik hier ook.”

Ingetogen materiaal- en kleurkeuzes voor stille architectuur

Het effect ervan kunnen we zelf ervaren: we bezoeken Anouk tijdens één van de donkerste dagen van het jaar, wanneer de regen met bakken uit de lucht valt. Toch voelt het binnen niet zwaar of donker aan, met dank aan de natuurlijke materialen en grote raampartijen. Het resultaat van een intensieve verbouwperiode, waarin Anouk en Yves vrijwel alles sloopten wat er te slopen viel.

Anouk: “Ik zeg vaak dat we het lelijkste huis van Berchem kochten. Al lachend, maar zit er wel een waarheid in: het huis had voor de verbouwing weinig en vooral kleine ramen, een achterbouw, veel zware elementen zoals een marmeren schouw en was ingedeeld in veel kleine kamers.” Om een stadstuin te creëren brak het koppel de achterbouw gedeeltelijk af. Aan de achtergevel staken ze op elk verdiep grote ramen van engels ramenen deuren, die het licht royaal binnenlaten. Binnen kregen alle verdiepingen bewust een neutrale basis van kalei, stuc granito, eikenhouten raamprofielen en vloerlange linnen gordijnen. De combinatie van alles geeft het interieur een naturelle, zachte en warme uitstraling.

details stille architectuur

Bel-etage met zitkuil én halfopen badkamer

Vandaag is het huis ingedeeld als een soort bel-etage. De lichtste ruimte is die op het eerste verdiep: hier zitten de keuken en eetruimte, met een aangrenzend groot terras. De gelijkvloers fungeert als kantoor, leefruimte – mét zitkuil – en kan je daarnaast ook huren als eventruimte. Op het tweede verdiep bevinden zich twee slaapkamers en een halfopen badkamer. Anouk: “Dat was even wennen, maar ondertussen zijn we het wel gewoon. Onze poetshulp Samta weet ondertussen dat ze ’s morgens niet meteen op het tweede verdiep moet starten. (lacht)”

stille architectuur
badkamer met stille architectuur
badkamerdetails in stille architectuur
stille architectuur en kunst

Hoewel hier ook een kleuter leeft, is het huis niet overladen door speelgoed. Anouk: “Mijn geheim? Stijlvolle opbergdozen! En ook: zo veel mogelijk spullen in de slaapkamer van Bill bewaren. Elke week halen we een andere doos met speelgoed naar beneden. Want hoe meer speelgoed, hoe meer keuzestress. Op die manier bewaren we de visuele rust en blijft Bill getriggerd.”

houten voordeur
Anouk Taeymans
detiail eiken raam stille architectuur
Fake Rinus in stille architectuur

Fake Rinus en andere bijzondere objecten

De invloed van artdirector Yves is dan wel merkbaar in het interieur. Anouk: “Yves houdt van kunstwerken die een gesprek op gang brengen, bijzondere objecten en details met een hoek af. Veel van onze kunst in huis werd gemaakt door zijn vader, Peter Morrens.” Ook de Fake Rinus, een werk van Louis Ingelaere, blijkt een conversation starter. Het effect van stille architectuur op z’n best: door de neutrale basis vallen deze – vaak grappige – kunstwerken extra hard op.

eiken draaikip raam in stille architectuur

De zitkuil is een uitstekend dansplatform

Over alles is hier nagedacht, al betekent dat niet dat er niet geleefd mag worden. Anouk: “Integendeel zelfs: door de muren te kaleien zijn die wat grover qua structuur. Een kras gaat hierdoor op in het geheel. We hebben hier ook al veel feestjes gegeven, de zitkuil beneden blijkt een uitstekend dansplatform!”

Samengevat: stille architectuur waar er af en toe veel lawaai gemaakt mag worden!

slaapkamer met gekaleide muren
Anouk en bill

Ook fan van de stille architectuur stijl met zijn naturelle, zachte en warme uitstraling? Kies voor een duurzame basis met de juiste raam- en deurkeuze. Wij maken voor jou de mooiste ramen en deuren, die generaties lang meegaan. Ontdek ook de voordelen van onze Bouwacties tot en met 31 maart.