Vraag offerte aan

Wanneer is het tijd om uw ramen te vervangen? Een handige checklist

Ramen zijn de ogen van je woning. Ze bepalen niet alleen de uitstraling van je gevel en interieur, maar ook de levenskwaliteit van je thuis. Als je op zoek bent naar een comfortabele en gelukkige leefomgeving, staat natuurlijk licht bovenaan de lijst. Naast woon- en levenscomfort zijn er nog andere belangrijke factoren om te overwegen bij het vervangen van je ramen en deuren. In dit blogbericht bieden we een eenvoudige checklist om je te helpen bepalen of het tijd is om je ramen te vervangen. Als je op meer dan drie van de onderstaande vragen negatief hebt geantwoord (behalve vraag 3), raden wij je aan om je ramen te vervangen. We begeleiden je graag bij het maken van de juiste keuze op basis van jouw woonstijl.

klassieke ramen

1. Zijn je ramen nog van goede kwaliteit?

Ontdek je houtrot, verkleuringen (aluminium / pvc) of blazen (aluminium / pvc) op je ramen? Dit zijn tekenen dat de kwaliteit van je buitenschrijnwerk is afgenomen. Ook foutieve beglazing, warmteverlies of verouderd hang- en sluitwerk verminderen de kwaliteit. Controleer regelmatig je ramen en deuren om problemen vroegtijdig op te sporen. Kleine problemen zoals loskomende rubbers of verstorven siliconen kunnen op lange termijn de werking van je ramen beïnvloeden.

Jammer genoeg kan een grondig nazicht of een herstelling niet altijd alle problemen verhelpen. Soms is de beste investering de grootste, namelijk het vervangen van je ramen. Nieuwe ramen brengen heel wat voordelen met zich mee, waardoor die investering zich op lange termijn zelf terugbetaalt.

2. Zorgen je ramen voor energiebesparing?

Wist je dat in je huis veel warmte verloren gaat via de ramen? Sinds 2020 is het verplicht om alle ramen in je woning (of huurwoning) te voorzien van minstens dubbel glas. Wil je nog veiliger spelen? Kies dan voor hoogrendementsglas. Onder bepaalde voorwaarden krijg je hier zelfs een premie voor. Door de juiste beglazing houd je niet alleen de warmte gedurende de koude maanden binnen, maar ook de koude buiten. Heb je een energiezuinige woning? Dan kies je best voor een drievoudige beglazing, die bestaat uit drie glasplaten en isoleert thermisch nog beter.

Je kan kiezen om alleen de beglazing van je buitenschrijnwerk te vervangen, maar vaak is het beter om ook het schrijnwerk, of dus het volledige raam te vervangen. Goed isolerende profielen zijn minstens even belangrijk als de beglazing. Goed geïsoleerde ramen doen de waarde van je woning zienderogen stijgen. De EPC of EPB score geeft aan hoe energiezuining je woning is. Dit gaat van (A+ heel energiezuinig) tot F (heel energie verslindend). Wanneer je bouwt of verbouwt ben je verplicht je te houden aan de EPB-regelgeving. Hierbij worden eisen opgelegd voor isolatie, installatie, ventilatie en oververhitting.

3. Ervaar je geluidsoverlast?

Niks kan zo vervelend zijn als na een lange dag thuiskomen het voortdurende geluid van die drukke weg te moeten aanhoren. Maar ook een buurman of -vrouw met een luidruchtige hobby of het gejoel van kinderen kan storend zijn wanneer je je thuis even wilt ontdoen van allerlei prikkels. Soms is het al voldoende om geluidsoverlast te verminderen of volledig te elimineren door op strategische plaatsen in je woning akoestisch glas te voorzien. In welke mate je gekozen glas de geluiden isoleert hangt af van de samenstelling van het glas. Wist je dat dubbel tweezijdig akoestisch gelaagd glas 47 dB kan isoleren? Dat is 17 dB meer dan enkelvoudig gelaagd glas.

Naast beglazing zijn ook het aantal afdichtingsvoegen en de dichtheid van de gebruikte materialen in de samenstelling van jouw raam belangrijk. Isolerende profielen, die ook gebruikt worden om de thermische isolatie van je ramen te verbeteren, zorgen ook voor demping van geluidshinder. Afdichtingsvoegen doen ook dienst als akoestische barrière.

4. Zijn je ramen inbraakveilig?

Een comfortabele woning geeft je een veilig gevoel, niet alleen wanneer jij en je gezin aanwezig zijn, maar misschien vooral wanneer je je woning gesloten achterlaat. Wist je dat de achterzijde van een woning vaak een zwakke plek is?

Op verschillende niveaus kan je de veiligheid van je ramen verhogen. Opengaande ramen kunnen worden uitgerust met meerpuntssluiting. Raamkrukken kan je voorzien van cilindersloten, waardoor het extra moeilijk wordt voor ongewenste gasten je woning te betreden. Of je kan kiezen voor sluitwerk met verhoogde veiligheid, dat uitgerust is met stalen sluitpunten. Bij draairamen kan je opteren om dievenklauwen te voorzien.

Het is echter niet voldoende om alleen je raamkader uit te rusten met inbraakveilige opties. Ook het glas van je ramen kan een zwak punt zijn. Inbraakveilig, enkel- of dubbelgelaagd veiligheidsglas is daarom een slimme keuze. Inbraakwerend glas bestaat uit meerdere glasplaten, waartussen een laag sterke kunststoffolie zit. Wanneer het glas wordt gebroken, blijft dit kleven aan de folie. De sterkte van inbraakwerend glas wordt aangegeven door een P-waarde tussen P1 en P8. Hoe hoger de P-waarde, hoe sterker het glas en hoe langer het glas heel blijft bij een inslag. Omdat inbraakwerend glas op zich niet voldoende isoleert, combineer je dit best met hoogrendementsglas.

5. Zijn jouw ramen aangenaam in alle seizoenen van het jaar?

Ramen brengen niet alleen daglicht in je woning, maar zorgen ook voor verluchting of houden de warmte binnen. In de zomer wil je graag de warmte buitensluiten en de koelte binnenhouden, in de winter bij voorkeur andersom.


Opnieuw kan het glas van je ramen hier een belangrijke rol spelen. Zonwerend glas is voornamelijk een slimme keuze bij de grote glaspartijen. Door het extra laagje metaaloxide houdt het de warmte van de zon buitenshuis, want de zonnestralen worden voor een deel gereflecteerd. Houd er ook rekening mee dat de winterse zonnestralen je huis iets minder zullen opwarmen. Tegelijk blijf je door de combinatie met hoogrendementsglas, het warmteverlies volledig beperken. De warmte blijft m.a.w. binnen en compenseert dat ruimschoots. Op vlak van esthetiek zien we zeker ook een grote plus t.o.v. zonnescreens.


De tussenoplossing is 4-seizoensglas, dat een licht laagje metaaloxide heeft. In de winter zal het je woonruimte niet verdonkeren, in de zomer voorkomt het dat je leefruimtes aanvoelen als een sauna. Grote ramen of schuiframen met 4-seizoensglas laten je het jaar door genieten van het uitzicht en zonlicht. Kwalitatieve 4-seizoensramen isoleren ook goed, waardoor je warmteverlies in de andere seizoenen ook wordt beperkt. De coating reflecteert namelijk de infraroodstralen van de warmtebronnen in je woning naar binnen en het glas blijft toch mooi helder.

6. Passen jouw ramen bij jouw persoonlijke smaak?

Net zoals ogen de weerspiegeling zijn van de ziel, zijn het zeker ook de ramen die een bepaalde uitstraling en karakter geven aan een woning. Zeker nu we de laatste maanden veel tijd thuis hebben doorgebracht, is het interessant je af te vragen of je ramen, maar ook je gehele interieur nog past binnen jouw persoonlijke stijl. Investeren in het juiste buitenschrijnwerk voor je thuis heeft op lange termijn verscheidene duurzame voordelen.


Houten ramen brengen warmte en authenticiteit. Met aluminium ramen kan je een modernere toets geven aan je renovatiewerken. Steellook ramen leggen een accent, zowel in een tijdloze woonst als een landelijk interieur. Hou je van design, dan bekijken we graag de mogelijkheden van onze minimal ramen.


Elk materiaal heeft zijn specifieke voordelen die zich vertalen naar jouw levensstijl. De keuze van het profiel, uitwerking en vorm kan bepalend zijn voor jouw gewenste interieur en architecturale stijl. Het totale plaatje is pas compleet wanneer je alle voordelen combineert met de stijl die bij jouw huis past.

steellook raam

Conclusie?

Heb je meer dan 3 keer ja gedacht tijdens het lezen van onze blog? Dan is het tijd om je ramen te vervangen. Let op de kwaliteit van je ramen, energiebesparing, geluidsoverlast, inbraakveiligheid, geschiktheid voor alle seizoenen en persoonlijke smaak. Het vervangen van ramen biedt talrijke voordelen op het gebied van comfort, energie-efficiëntie, veiligheid en esthetiek. Raadpleeg een professional voor advies en begeleiding bij het maken van de juiste keuze voor jouw woning.